Όλο και περισσότερες εταιρείες έχουν την διαφάνεια ως μέρος της στρατηγικής τους. Εταιρείες όπως οι Headspace, Kickstarter, Patagonia, Shopify, Hootsuite, δημοσιεύουν στοιχεία που αφορούν στην εταιρική τους κουλτούρα, τους τρόπους για ενίσχυση της συμπερίληψης, το πελατολόγιο τους, τα οικονομικά τους στοιχεία, τους μισθούς που δίνουν.
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι μπορούν μέσω πλατφορμών όπως το Slack, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της εταιρείας που εργάζονται.
Ενημερώνονται για τους στόχους, για αλλαγές στην διοίκηση, για την κερδοφορία. Τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού θεωρούν πως η εμπιστοσύνη σαν αξία είναι από τους βασικότερους λόγους για να παραμείνει κάποιος σε μια επιχείρηση.
Από την άλλη, η έλλειψη προσωπικού (όπως και το φαινόμενο της σιωπηρής παραίτησης) είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει μια εταιρεία σήμερα.
Η άποψη ότι οι νέοι δεν θέλουν πραγματικά να δουλέψουν, αναπαράγεται συνεχώς (ειδικά στην Ελλάδα) χωρίς δεύτερη σκέψη:
«Δεν θέλουν να κουραστούν. Η δική μας γενιά ήταν αλλιώς. Εμείς ξέραμε τι σημαίνει δουλειά. Κόπος. Αυτοί νομίζουν πως θα τους έρθουν όλα εύκολα στη ζωή».
Προσωπικά, νιώθω σεβασμό για τη νέα γενιά. Θέλει να αφήσει το δικό της σημάδι.
Να δημιουργήσει. Η νέα γενιά δεν γεννήθηκε σε εποχές με δανεικό lifestyle. Έχει περισσότερες επιλογές. Ξέρει ότι η αξία της δεν βρίσκεται μόνο σε τίτλους και υλικά αγαθά.
Είναι όλα εύκολα; Κάθε άλλο.
Αλλά αυτή η ανασφάλεια που πλανάται στον αέρα, τους κάνει να ψάχνουν διαρκώς εναλλακτικές ασφάλειας.
Έχοντας βιώσει την κρίση σαν παιδιά στα σπίτια τους, ξέρουν πως είναι να γυρνάς εξαντλημένος και να μην μπορείς σαν γονιός να περάσεις ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια σου.
Προτιμούν να καθορίζουν οι ίδιοι την δουλειά τους παρά να τους καθορίζει η δουλειά.
Και κάτι σημαντικό: κάποτε ο επαγγελματικός προσανατολισμός αφορούσε την κατεύθυνση προς μια μόνιμη εργασία στο μέλλον. Δεν μιλούσαμε για την ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο, για συμπεριφορές mobbing.
Η νέα γενιά (ευτυχώς) γνωρίζει. Ενημερώνεται. Ξέρει πως η εργασία πρέπει να δίνει και χαρά μαζί με τα χρήματα.
Οι εταιρείες που θα μεγαλουργήσουν στο μέλλον θα είναι εκείνες που θα επενδύσουν στην την αειφορία, την ψυχική υγεία, την επιμόρφωση, την διαφάνεια. Πάνω από όλα, εκείνες που θα εμπιστεύονται τους εργαζόμενους, το κοινό, τους συνεργάτες τους.
Και όπως είπε η κόρη συνεργάτιδας μου όταν την ρώτησα τι ζητάει από μια εργασιακή θέση:
«Θα δίνω τον καλύτερο μου εαυτό στη δουλειά. Αλλά ζητάω ελευθερία και πρωτοβουλία.»
Ας ακούσουμε λοιπόν τι θέλουν οι νέοι άνθρωποι.