Ξεκινάω και τα φυλάω .Οκ?

ΕΝΑ

«Τώρα που αναμένονται και οι ορδές των τουριστών, όλοι στον τουρισμό. Και οι υπόλοιποι? Τι θα απογίνουμε? Α απλό. Συνεχίζεις. Να δημιουργείς. Να πειραματίζεσαι. Να αποτυγχάνεις. Να διαβάζεις. Να παλεύεις σε μια κοινωνία χωρίς κανόνες. Να δοκιμάζεις τις δυνάμεις σου πάνω σε αυτό που αγαπάς. Όχι για το budget.Για σένα πια κάντο. Τα νούμερα σου να βγουν σωστά. Μην το ξεπετάξεις.» (από το άρθρο - Back to the Future - )

ΔΥΟ

«Δεν έχει να κάνει με «εναλλακτικές» προτάσεις και διαθέσεις που πιθανόν να παραπέμπουν κάποιους σε εικόνες με ..ταγάρια κλπ κλπ .Έχει πια να κάνει με ανθρώπους δημιουργικούς. Που για να πετύχουν ακριβώς την ραφή ή την απόχρωση που εκείνοι θα ήθελαν πρώτα για τον εαυτό τους, κάθονται ώρες. Μέρες. Πάνω από τον καλύτερο υπολογιστή που φτιάχτηκε ποτέ. Το χαρτί. Και εκεί.Trial and error.Κοινώς δοκιμή και λάθη. Και ξανά. Μέχρι να βγει. Μέχρι να βγει όπως ό άλλος θα το φόραγε. Όπως θα το έβαζε στο πιάτο του. Όπως θα ήθελε να τον περιποιούνται. Εκεί είναι η διαφορά. Και αυτοί που το πράττουν φαίνεται στη δουλειά τους.» (- από το άρθρο 5 λεπτά- )

ΤΡΙΑ

«Έχει όμως και μικρές φιλότιμες προσπάθειες που γεμίζουν σιγά σιγά το χάρτη. Σε όλη την Ελλάδα.Mainstream ή μη. Που απόλυτα συνειδητοποιημένοι με την ..ελληνική έκφραση «value for money» , κάνουν ότι μπορούν να αποτάξουν από πάνω τους αυτή την ρετσινιά. Παρόλα τα εμπόδια. Και άμα βρεθείς κάπου καλά και σε περιποιηθούν και οι τιμές τους είναι αξιοπρεπείς, πες το. Ειδικά αυτό. Πάρε μια αναπνοή και γράψε το. Μοιράσου το. Γιατί μόνο έτσι ο ρουμλετατζης θα μπει στη θέση του. Και άσε τον εσύ να συνεννοείται με τον Ιβάν από τη Σιβηρία. Έτσι και αλλιώς αυτός φοράει βραχιολάκι all inclusive ενώ εσύ έχεις τον Χάρτη στα χέρια..» (από το άρθρο – Ρουμλετατζζιζ -)

ΤΕΣΣΕΡΑ

«Μενταμ ε μεσιε (όπως λένε στο Τσίρκο ), ο κουβάς είναι η ελληνική Οικονομία. Που τόσα χρόνια γεμίζει με πατέντες. Και εξυπνάδες .Γιατί οι ..υπεύθυνοι «καπετανέοι», τόσα ήξεραν τόσα έκαναν (μην αρχίσουμε τώρα το μπίρι-μπίρι - εμείς ψηφίζουμε κάνουμε ράνουμε καλά να πάθουμε - γιατί γυρνάω την «παλάμη» ..καθρεφτάκι σε όποιον θέλει να «δει»). Και επειδή η παλάμη πάει σύννεφο, το κέφι συνεχίζεται.» (από το άρθρο -Pure Shores -)

ΠΕΝΤΕ

«Να μην άλλαζε. Να εξελισσόταν. Ακόμα και αν θα πήγαινε πίσω από την «οθόνη» όλο αυτό. Αλλά κυρίως να μην μπέρδευε πότε τη δουλειά με την ευχαρίστηση. Γιατί πολλές επικοινωνίες μπορεί να έχουν σαν .. Δούρειο Ίππο τη δουλειά. Εκεί αναγκαστικά πρέπει να το πάρεις χαμπάρι γρήγορα. Τι «παίζει». Και να προσαρμόσεις την τακτική ελιγμών σου. Γιατί μπορεί να είναι όντως για δουλειά. Οπότε ήρεμα. Ρώτα. Άμεσα. Καθαρά. Και εσύ απάντα. Τίμια. Μπαμ μπαμ. Όπως και η μικρούλα ή ο πιτσιρικάς που κάποτε και εσύ ήσουν.» (από το άρθρο –Ο.Ε -)

 

ΕΞΙ

«Άσε τα μεγάλα λόγια και πως θα γίνουμε..rock star. Όχι για άλλο λόγο, αλλά μην σε ξεγελάει η βερμούδα και τα converse που φοράω. Ή το tattoo στο χέρι μου ή το σκουλαρίκι στη μύτη μου. Γιατί κοίτα μην αρχίσω να σε βομβαρδίζω με ερωτήσεις δύσκολες και ξαφνικά βρεθείς να μου απαγγέλλεις Sexπυρ (γραμμένο έτσι ακριβώς). Και βρεθείς όντως να αντιμετωπίζεις one man army.Και μπορεί και να δεις και ..αστράκια σαν να είσαι Ρωμαίος στον Αστερίξ. Αν δεν είσαι ότι λες. Η΄μου τα αλλάζεις στην πορεία.» (από το άρθρο - I wanna be a star -)

ΕΠΤΑ

«Κανένα φως δεν ανάβει με θόρυβο. Εκτός και αν είναι φωτοβολίδα. Ή Πυροτέχνημα. Και από αυτά νομίζω ότι έμαθες πια να τα διακρίνεις. Και άσε τα μπουκάλια ήσυχα. Έτσι και αλλιώς σε περιμένουν να αντιδράσεις έτσι. Ε , για βγες πια με μια αρμαθιά λογικών επιχειρημάτων. Υποστήριξέ το με ωριμότητα και καθαρή σαφήνεια. Με επιμονή αλλά και ήρεμα. Ανέπνεε καταρχήν. Βάλε και το Α.Λ.Α.Π, λίγο να δουλέψει. Που ξέρεις; Μπορεί δίπλα σου να δεις να ανάβουν και άλλα «φώτα».» (από το άρθρο - Silence of the lamps -)

ΟΚΤΩ

«”Αυτοί που δεν έχουν έργο κρίνουν αυτούς που έχουν. Είναι πια εθνικό σπορ. Και δεν γίνεται, βεβαίως, η κριτική αυτή για την προαγωγή της επιστήμης. Άλλωστε δεν λειτουργούν συναγωνιστικά, αλλά ανταγωνιστικά. Με κόπο μάθαμε εμείς να ’μαστε στο συν. Υπάρχουν υγιείς άρρωστοι και άρρωστοι υγιείς. Οι ανεμόμυλοι πληθαίνουν, οι Δον Κιχώτες λιγοστεύουν. Έχω χάσει πολλούς αγώνες. Αλλά από μια ζωή στα χαμένα, προτιμώ έναν χαμένο αγώνα». - Δανιήλ Ιακώβ.” » (από το άρθρο –The SS challenge -)

ΕΝΝΙΑ

«Μια χάρη μόνο. Μην μου ζητήσεις τα «ρέστα». Επειδή δεν φρόντισες με κάποιο τρόπο να επιβεβαιώσεις τα λεγόμενα μου. Εγώ μπορεί να το έχω χόμπυ. Να τρώω πχ παντόφλα στο κεφάλι και να σου το παίζω εραστής του ονείρου. Να χρωστάω σε όποιον μιλάει όποια γλώσσα θες και να σου μιλάω για επενδύσεις. Να συζητάω για εργασιακές σχέσεις και να είμαι ο μεγαλύτερος κηφήνας που έχεις φανταστεί. Και μετά έχοντας τονώσει το «εγώ» μου, να αποσυρθώ στα ιδιαίτερα διαμερίσματά μου.. (από το άρθρο - Always Verify Your Numbers - )

--

Ο Νομοθέτης ορίζει τις επιχειρήσεις ως νομικά ΠΡΟΣΩΠΑ. Ούτε τηγάνια τα λέει, ούτε κτίρια , ούτε τίποτε άλλο. Ο λόγος ; Μα οι επιχειρήσεις συμπεριφέρονται ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ένας φυσικό πρόσωπο (aka άνθρωπος). Γεννιούνται, μεγαλώνουν, δημιουργούν, παντρεύονται, χωρίζουν, εξελίσσονται, αρρωσταίνουν , πεθαίνουν ή κάνουν παιδιά. Οι επιχειρήσεις δεν είναι τα κτίρια. Είναι οι άνθρωποι που τις απαρτίζουν . Και εκεί λειτουργεί από καταβολές κόσμου μια αρχή. Αυτή του συνετού νοικοκυριού. Μια έννοια που ο άλλος τη θεωρεί (και αυτή) ότι ..εννοείται.

Σε μια οικονομία που εδώ και δεκαετίες έχει επιδεικτικά απαξιώσει την έννοια «ακριβοδίκαιη δοκιμασία» που οδηγεί σε μια άλλη έννοια. Αυτή του «αξιόμαχου δυναμικού». Εκτός αν νομίζεις ότι η γραβάτα ή το ταγιέρ, η τσάντα στο χέρι τσαγιέρα και το ΣΥΝΕΧΕΣ μπιρι μπιρι στο κινητό και οι σινιέ (τάχα μου) τρόποι, σε καθιστούν αυτομάτως επαγγελματία.

9+1 άρθρα. Πάνω σε αυτό που ονομάζεται «επιχειρηματικότητα και ηθική». Ένας πρώτος αρχικός κύκλος που κλείνει. Ότι καταλάβει ο καθένας. Ότι «δει». Απλά υπάρχει ένας ακόμα αρχέγονος και άγραφος Νόμος: Επιχειρηματίας δεν γεννιέσαι. Γίνεσαι. Και μόνο μέσα από λάθη. Το πόσο πειθαρχημένος και ικανός να προσαρμόζεσαι είσαι, αυτά στη σούμα στο τέλος. Και τη σούμα θα την βγάλεις εσύ για σένα. Όχι εγώ.

ΔΕΚΑ

Φτου και βγαίνω!