Η Ιλιάδα-Ευαγγελία Κοθρά είναι η δημιουργός του Living Postcards, μίας διαδικτυακής πλατφόρμας αφιερωμένης στην Ελλάδα, μέσα από τη δική της ματιά. Καλλιτέχνες, προϊόντα, μόδα και design, φαγητό, μουσική, δημιουργικές ομάδες, προορισμοί και καταλύματα είναι μόνο κάποια από τα πράγματα που μπορεί κανείς να βρει στην πλατφόρμα Living Postcards, πλαισιωμένα από μία καθαρή και απόλυτα σύγχρονη αισθητική. Η πλατφόρμα γιορτάζει φέτος τα δύο χρόνια παρουσίας της στον αέρα του διαδικτύου, δύο χρόνια προσφοράς στο νέο πρόσωπο της Ελλάδας, δύο χρόνια γεμάτα από αυτό που η Ιλιάδα-Ευαγγελία Κοθρά είχε ως οδηγό: «Living-Postcards σημαίνει απλώς αυτό: Η Ελλάδα δεν είναι μία postcard από ένα παλιό ταξίδι που ξεθώριασε. Είναι ζωντανές εικόνες, postcards, living postcards».
Ζωντανές καρτ-ποστάλ, που στέλνονται από το site σου. Ποιοι είναι οι παραλήπτες αυτά τα δύο χρόνια; Όταν ξεκινήσαμε, ο στόχος ήταν ―και παραμένει― ο ξένος αναγνώστης. Θέλαμε να διαβάσει και να ενημερωθεί για την Ελλάδα, μακριά από τα στερεότυπα και τις γραφικότητες. Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο εξωτερικό, το καλοκαίρι του 2012, μεσούσης της κρίσης, καταλάβαινα ότι κάτω από την αρνητική κατάσταση που επικρατούσε, υπήρχαν πράγματα που δεν τα γνώριζαν έξω, πέρα από το κλασικό ότι «οι Έλληνες είναι ένας λαός που ξημεροβραδιάζεται στα καφέ». Έτσι ξεκίνησε κι όλο το concept. Ότι δεν είμαστε μια χώρα με παλιές καρτ-ποστάλ από αυτές που ρομαντικά έβρισκαν οι τουρίστες στο «ένδοξο παρελθόν», αλλά μια χώρα με ζωντανές καρτ-ποστάλ, που «κινούνται» και «παράγουν».
Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που αποκόμισες σε αυτό το διάστημα λειτουργίας του living-postcards.com; Δεν ξέρω τι να πρωτοξεχωρίσω. Αλήθεια, είναι τόσα τα posts και οι παρουσιάσεις που, αν είχα να διαλέξω ένα πράγμα, θα ήταν η φράση ενός 23χρονου επιτυχημένου startuper που μου είπε: «Για μένα η κρίση ήταν σαν μια καταιγίδα στην θάλασσα. Έπρεπε να μάθω να κολυμπώ για να μην πνιγώ». Η αισιοδοξία ―όχι η τύπου «αν θες κάτι, το σύμπαν… μπλα μπλα» κι άλλες μελό ατάκες―, η πολλή δουλειά, ο επαγγελματισμός και τα νιάτα που θέλουν να ξεχωρίσουν. Προέρχομαι, ξέρετε, από μια κατεστραμμένη γενιά, κι αν πιστεύω κάτι ―το οποίο γιγαντώθηκε μέσα από την πλατφόρμα― αυτό είναι η νέα φουρνιά μυαλών.
Ποιο είναι το «νέο πρόσωπο» της Ελλάδας και ποιο το «παλιό»; Το παλιό πρόσωπο υπηρετεί ένα καθεστώς παλιακό. Υποθάλπει «μπαρμπάδες στην Κορώνη». Δηλώνει ότι «τα ξέρει όλα», ενώ αγνοεί τα βασικά. Έχει νοοτροπία ερασιτέχνη ―με την άσχημη έννοια― και είναι και περήφανη γι’ αυτό. Κρίνει, δεν δημιουργεί. Βάζει ταβάνι στα όνειρα μέσω μιας γελοίας γραφειοκρατίας και θεωρεί ότι όλος ο πλανήτης τής χρωστά επειδή έχει ωραία τοπία, θάλασσα και καλό φαΐ. Το νέο πρόσωπο εργάζεται. Δεν έχει χρόνο να χαρεί αν ψόφησε η «κατσίκα του γείτονα». Βλέπει ευκαιρίες εκεί που οι άλλοι βλέπουν μόνο προβλήματα, και γνωρίζει ότι είναι μέρος του ΟΛΟΥ. Έχει πολίτες που ανήκουν στον «κόσμο», όχι στον «μικρόκοσμό» τους. Βάζει το μυαλό της να δουλέψει και να σκαρφιστεί λύσεις, κι ενώ αγαπά το παρελθόν, δεν την αφήνει στάσιμη σε μια ανόητη «παρελθοντολαγνεία». Ξέρει ότι οφείλει να βασιστεί στις δικές της ―και μόνο― δυνάμεις.
Πώς επιλέγεις τους ανθρώπους, τα προϊόντα, τις ομάδες που παρουσιάζεις στο site; Υπάρχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά; Με το αν έχουν «πάθος» και αφοσίωση για ό,τι κάνουνε. Φαίνεται αυτό. Προσωπικά, με αφήνει αδιάφορη ένα brand χωρίς ψυχή, αλλά άψογο, ενώ θα μου κεντρίσει την περιέργεια ένα άλλο, πιο μικρό, αλλά με ανθρώπους που το λέει η καρδιά τους από πίσω.
Τι θα δούμε την Τετάρτη στην επετειακή εκδήλωση του living-postcards.com; 10 ομιλητές, που έχουν «κάνει πράγματα» μέσα την κρίση. Που θα μας δώσουν τη δική τους ματιά. Θα δοκιμάσουμε τοπικές λιχουδιές και θα ακούσουμε καλή μουσική. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι αυτό ακριβώς: ποιότητα, κι όχι ποσότητα. Παρέες, κρασί, φαΐ και μουσική. Η ζωή μας η ίδια, δηλαδή, χωρίς δανεικές και μεγαλεπήβολες διασκεδάσεις, αλλά «καθαρότητα». Λίγα λόγια. Πολλές πράξεις.
2 χρόνια Living Postcards // Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, 19:00 // Orange Grove, Ολλανδική Πρεσβεία της Αθήνας // Λεωφόρος Β. Κωνσταντίνου 5-7, Αθήνα // Είσοδος δωρεάν