Επισκέψιμο οινοποιείο Σικίνου.

Από τα must του νησιού, όλοι σε ρωτούν αν πηγές. ´Όταν πας καταλαβαίνεις το γιατί. Μένεις άφωνος με τη θέα - όλες οι Κυκλάδες στα πόδια σου, Φολέγανδρος, Μήλος, Κίμωλος, Σίφνος, Σέριφος, και κάπου ανάμεσα στη Μήλο και στη Κίμωλο το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα ever. Είναι μακριά από τους οικισμούς και την όποια κίνηση του νησιού, στο δρόμο προς την Επισκοπή. Απόλυτη ηρεμία -το μόνο που ακούς είναι απαλή ορχηστρική μουσική- κανείς δεν χαλάει αυτήν την ομορφιά με λόγια. Απλά πίνεις το εξαιρετικής ποιότητας κρασί, κρασί Μάναλη, Εν λευκό, Εν θερμώ, Λιοσάτο, ή τσίπουρο που παρασκευάζεται εκεί, βλέπεις τα αμπέλια δίπλα σου, και μπορείς να απολαύσεις υπέροχες γεύσεις από την κουζίνα του.

Γνώρισα τον κο. Μάναλη στη ξενάγηση που κάνει ο ίδιος στους επισκέπτες του οινοποιείου. Περιηγήθηκα στις οικολογικές εγκαταστάσεις που παρασκευάζονται και εμφιαλώνονται τα κρασιά Μάναλη, ανακαλύπτοντας το τρόπο που έφτιαχναν κρασί οι πρόγονοί μας. Με εξέπληξε και ο τρόπος αλλά και ο κος Μάναλης με την απλότητα, το πάθος και το μεράκι του. Έλαμπε το πρόσωπο του όταν μίλαγε για αυτήν την προσπάθεια που αποφάσισε να κάνει, έχοντας ήδη διανύσει τα πρώτα 50 και κάτι χρόνια της ζωής του. “Όλα ξεκίνησαν το 2004 ενα βράδυ στη Σύρο με φίλους πίνοντας κρασί. Εκεί έπεσε η ιδέα απο έναν φίλο να κάνω ένα οινοποιείο στο νησί. Και μέσα σε μια στιγμή το'χα ήδη στο μυαλό μου σαν φωτογραφία, είπα γιατι όχι θα το δοκιμάσω”. Νομίζω ότι τότε θες να μάθεις περισσότερα τουλάχιστον εγω ήθελα έτσι ζήτησα απο τον Κο Μαναλη να μας πει για αυτήν την προσπάθεια του, και μας μίλησε εφ ολης της ύλης.

“Ήξερα από την πρώτη στιγμή τι ήθελα να φτιάξω, από που να αρχίσω και που να σταματήσω. Δεν είχα καμία σχέση με τη γη” μας είπε καθώς είχε εργαστεί στα νιάτα του ως ψαράς και στη συνέχεια ασχολήθηκε με οικοδομικές εργολαβίες - κάποια από τα ωραιότερα κτίσματα του νησιού είναι αποτέλεσμα δικό του. Επιπλέον, καθώς έχει διατελέσει και κοινοτάρχης του νησιού, ξέρει πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου, της άγονης γραμμής, και του “ξεχασμένου Αιγαίου”.

Το οινοποιείο έγινε μέσα σε τρεις χειμώνες, καθαρίστηκε και φυτεύτηκε το χωράφι του πεθερού του (ο οποίος ασχολείται με τα αμπέλια καθημερινά βρέξει χιονίσει και είναι παρά κάτι 90 χρόνων). ´Όλα ήταν θέμα χρόνου και αγάπης όπως είπε, καθώς αυτός ο έρωτας -γιατί περί έρωτα πρόκειται - ήταν καταδικασμένος να πετύχει γιατί “άμα αγαπάς κάτι δεν θα σε προδώσει ποτέ” και “όταν κάτι είναι ωραίο από μόνο του δεν θέλει πολλά φτιασίδια”.

Οικογενειακή υπόθεση λοιπόν. “ Είμαστε όλοι ερωτευμένοι, αρσενικοί και θηλυκοί σε αυτή την οικογένεια. Τα όνειρα και ο έρωτας όμως είναι προσωπική υπόθεση και εμείς με την γυναίκα μου τη Μαρία, κάναμε το ίδιο όνειρο, μας ακολούθησαν και τα παιδιά μας, η Ελίνα και ο Λουκάς. Τώρα αν θα συνεχίσει αυτό να είναι και στο μέλλον το όνειρο τους θα το αποφασίσουν μόνοι τους. Τα παιδιά μας είναι μαθημένα να κάνουν τα δικά τους όνειρα, οπότε ο χρόνος θα δείξει'”.

Η Σίκινος παλιά ονομαζόταν Οινόη, από τη φήμη της για την παραγωγή αλλά και την καλή ποιότητα κρασιού που έβγαζε και αναρωτιέμαι που είναι τα αμπέλια;;;; Κανονικά, θα έπρεπε να είναι παντού στο νησί, αλλά δυστυχώς δεν είναι. “Εγκαταλείφθηκε, όπως όλη η ύπαιθρος - γενικό το φαινόμενο -και αυτό γιατί η Αθήνα προσφέρει καλή ζωή σε σχέση με την επαρχία. Έχει ,γιατρούς, συγκοινωνίες, καλύτερη ποιότητα ζωής. Έχει αυτά που θες όταν τα θες”.

Η επιχείρησή σας έχει βραβευτεί από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Κυκλάδων ως καινοτόμος, για την ιδέα και τον τρόπο παραγωγής του κρασιού. Επίσης σας έγινε πρόσκληση να το παρουσιάσετε προσωπικά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. “Είναι τιμή και αναγνώριση τόσο η βράβευση από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Κυκλάδων για την καινοτόμο ιδέα της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας , όσο και η συγκεκριμένη πρόσκληση, να παρουσιάσω το κρασί Μάναλη στην κεντρική ευρωπαϊκή σκηνή. Είχα τη δυνατότητα να θίξω τα προβλήματα του Αιγαίου σε όλους τους παρόντες που κοινοβουλίου που ίσως το έχουν γνωρίσει περνώντας ανέμελα κάποιες ευχάριστες μέρες διακοπών. Τα νησιά του Αιγαίου είναι παραμελημένα απ' όλες τις απόψεις, και οι δυσκολίες πολλές. Οι δυσκολίες βέβαια είναι για να ξεπερνιούνται και αυτό το ξέρουμε καλά εμείς στο Αιγαίο. Η χαρά να βραβευτώ για την καινοτομία αυτή και στην Ελλάδα αλλά να το παρουσιάσω και στο εξωτερικό είναι μεγάλη, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να παράγουμε χρησιμοποιώντας τη φύση, αλλά..... “

“… Αλλά τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το feedback του κόσμου, με το βλέμμα στα μάτια τους και με τα συγκινητικά λόγια που γράφουν στο βιβλίο επισκεπτών για αυτό που αντικρίζουν και γεύονται. Είμαστε πλήρεις μόνο και μόνο με αυτό. Αυτή είναι τεράστια ανταμοιβή.”

Οικολογικός αμπελώνας με ανανεώσιμες πηγές ενεργείας ρωτάω, τι είναι αυτό; Γιατί είναι προτιμότερο αυτό το κρασί και τι παραπάνω έχει; “Προσπάθησα να αναβιώσω στον 21ο αιώνα αυτό που γίνονταν στον 19ο και πίσω, ήταν κάτι που ήθελα να κάνω και να το κάνω με αυτόν τον τρόπο. Ήθελα ένα καλό κρασί και ήθελα να το κάνω με τον αυθεντικό τρόπο, ακριβώς όπως τότε, και αυτό και έκανα. Χωρίς χημικά, αντί για λίπασμα τάισα το χωράφι μας από τη φύση, η φύση έχει τα πάντα. Μας ενδιέφερε να παράγουμε καλό κρασί και όχι πολύ κρασί, μια καλή παραγωγή. Όπως πριν από χρόνια, τότε που δεν υπήρχαν χημικά και λιπάσματα. Το κρασί άλλωστε δεν το ανακαλύψαμε πρόσφατα, έχει ανακαλυφθεί εδώ και αιώνες. Αντιμετωπίζω το αμπέλι σαν ένα ζωντανό οργανισμό, το ταΐζω με φυσικούς πόρους και αυτό με τη σειρά του μου δίνει όση παραγωγή έχει. Δεν έχω την πρόθεση να το ντοπάρω για να μου δώσει παραπάνω γιατί απλά δεν με ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, ο σκοπός μας δεν ήταν αυτός. Η παραγωγή είναι όση ακριβώς χρειάζεται για να παραμένει το αμπέλι υγιές.”

Ρωτώντας τον για μελλοντικά σχέδια, άκουσα να μου μιλά ένας άνθρωπος χορτάτος, που έχει κάνει πολλά πράγματα στη ζωή του, και ξέρει πως να την απολαμβάνει. “Το κάνω γατί με ευχαριστεί και είναι το μεγαλύτερο πάθος της ζωής μου, θα το κρατήσω ως έχει. 'Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί όλα μου τα όνειρα και σχέδια και τώρα θα το απολαύσω μαζί με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μας, δεν χρειάζομαι τίποτε άλλο είμαι φουλ. Αν τα παιδιά θέλουν να το προεκτείνουν είναι εδώ, αν όχι είμαστε εμείς εδώ για αυτά. Δεν θεωρώ ότι τα παιδιά μου είναι για προεκτείνουν τα δικά μου όνειρα μου όπως σας είπα και πριν”. Μου 'πε χαριτολογώντας “κάποτε που συνομιλούσα με τον Κομφούκιο μου πε ο δρόμος έχει πολλές στροφές και δεν τελειώνει ποτέ, εσύ πρέπει να επιλέξεις που θα σταματήσεις. Εγώ έχω επιλέξει: είναι εδώ σε αυτό το οινοποιείο. Δεν θέλω άλλη στροφή, είμαι καλά με αυτό, δεν έχω λόγω να μπω σε περιπέτειες άλλης στροφής.”

Χαίρομαι που συνάντησα τον Κο. Μάναλη. Ειλικρινής, δεν μασάει τα λόγια του, αγαπά αυτό που κάνει και δεν συμβιβάζεται. Δίνεται ολοκληρωτικά, ζει με πάθος και απολαμβάνει τη ζωή. Δεν ζητάει τίποτα παραπάνω γιατί έχει αυτά που θέλει και χρειάζεται. Σέβεται όλες τις μορφές τέχνης, καθώς πιστεύει ότι όταν κάνεις κάτι με τα χέρια σου και εμπεριέχει αγάπη και μεράκι είναι πολιτισμός. Και με χαρά φιλοξενεί στο οινοποιείο έργα καλλιτεχνών που έχουν μεράκι και αγάπη για την τέχνη τους.

Χαίρομαι επίσης που πήρε την απόφαση να κάνει αυτό το οινοποιείο και που επέλεξα τη Σίκινο για τις καλοκαιρινές μου διακοπές καθώς έζησα υπέροχες στιγμές, με αγαπημένα πρόσωπα, και με νέους φίλους. Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπων, πόσο μάλλον όταν ο οίνος είναι Μάναλη και συνοδεύεται από μαγευτική θέα, ωραία μουσική, καταπληκτικές γεύσεις, και καλή παρέα.

Φωτεινή