Για να μάθεις μια ξένη γλώσσα, ξεκινάς από τα βασικά. Κοινώς την αλφαβήτα . Μετά αρχίζεις τις λεξούλες. Τις μικρές απλές προτάσεις. Και παράλληλα μπαίνεις ποιο βαθειά. Γραμματική, ορθή σύνταξη. Και αρχίζεις να ανεβαίνεις τις «πίστες». Μέχρι να φτάσεις εκεί οπού, ΕΣΥ αισθάνεσαι καλά. Πχ στην ταινία «Καλώς ήρθε το δολάριο» , οι κοπέλες ήθελαν να μάθουν 5-6 κουτσοαγγλικά, να συνεννοηθούν με τα ναυτάκια για όσο θα καθόταν ο στόλος. Απλά και τίμια. Τόσο θέλω. Μέχρι εκεί. Δεν βγήκε καμία να το παίξει μετά, ειδική επιστήμων στην Αγγλική.
Τα οικονομικά τα αντιμετωπίζω από την αρχή που πρωτογνωρίστηκα μαζί τους , ως ξένη γλώσσα. Διάβαζα ορολογία και δεν καταλάβαινα τι διάβαζα. Τι ειδικά λεξικά, τι κόντρα συγγράμματα, άσε. Με τα χρόνια λοιπόν, και επειδή τα αγαπούσα και τα αγαπώ, ας πούμε ότι πια είναι κομμάτι του dna μου.
Είναι μια πολύ εύκολη επιστήμη. Πραγματικά. Στηρίζονται στην απλή λογική και στην αντικειμενική παρατήρηση. Για συντομία τα ονομάζω Α.Λ.Α.Π. Η μη τήρηση του Α.Λ.Α.Π ένεκα βιασύνης («έλα μωρέ τώρα, αυτά εννοούνται»), οδηγεί σε χρήση και υιοθέτηση λανθασμένων συμπερασμάτων καταρχήν.
Όπως όλες οι ξένες γλώσσες λοιπόν, έχουν και αυτά λεξούλες. Για να σου περιγράψω μια, καταρχήν. Έτσι σαν quiz. Είναι η λέξη η οποία σύμφωνα με όλους τους σχετικούς επιστήμονες, χρησιμοποιείται ενδελεχώς για να περιγράψει την ακαταστασία (χάος αλλιώς) μιας κατάστασης και δη οικονομικής. Τη βρήκες ποια είναι ;. Μπράβο. Κοίτα τώρα λοιπόν, πως εδώ έχουμε μια κατάφωρη καταστρατήγηση του Α.Λ.Α.Π. Και εξηγούμαι.
Είναι καταρχήν οι πιο αντικειμενικές επιχειρήσεις. Πρώτον η εξωτερική εμφάνιση του οικήματος , μπορεί να σε προσκαλέσει μέσα ή να σε αποτρέψει να μπεις. Δεύτερο στοιχείο αποστροφής ή επιδοκιμασίας είναι ο εσωτερικός χώρος. Πες το ..design, φωτισμό, ή όποια μυρωδιά. Εσύ εκεί πήγες για την διακόσμηση; Όχι. Και έρχεται και ο ..λόγος της παρουσίας σου εκεί. Βλέπεις την Ανοχή που αναζητείς να σε αποφορτίσει. Ακούς με ΚΑΘΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ την τιμή της παρεχόμενης Υπηρεσίας (γιατί υπηρεσία είναι) και αποφασίζεις. Μένεις ή φεύγεις. Δεν σε υποχρεώνει κανείς μα κανείς να κάτσεις και πόσο μάλλον να πληρώσεις, αν από την αρχή δεν είσαι ικανοποιημένος με ότι βλέπεις.
Οπότε αδερφέ τόσα χρόνια λάθος το λες. Γιατί δεν είσαι τόσο τυχερός, η οικονομία σου να είναι έτσι. Και άμα θες δες το.
Το χρησιμοποιείς όμως συνέχεια. Γιατί; Γιατί το λένε έτσι και οι άλλοι. Χρόνια τώρα. Ε και; Στοπ. Φέρε το πια στη λογική. Τη δική σου. Παρατήρησε. Απλά. Μην βιάζεσαι. Εγώ λέω ότι το έχουν κάνει κοτέτσι. Αν έχεις μπει ποτέ σε ένα θα καταλάβεις τι εννοώ. Δες που υπάρχει αλήθεια σε αυτήν την παρατήρηση και που όχι. Κράτα αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι ότι το «έχεις». Αλλά να το «έχεις». Να ισχύει. Πραγματικά πια. Και όχι επειδή το λένε και οι άλλοι.
Άσε τους άλλους. Μπορείς να ανάψεις τη δική σου «λάμπα»;
Ήσυχα. Μεθοδικά. Πίστεψε με όταν ανάψεις εσύ, ίσως πιο μέσα να ανάψει και ένας άλλος. Ίσως να πήρε λίγο θάρρος που σε είδε. Όπως η μιζέρια θέλει παρέα , έτσι και καμιά φορά χρειάζεται λίγο παρακίνηση και για το φως.
Σκέψου το βράδυ της Ανάστασης. Είναι μέχρι να πάει κάποιος να φέρει το Άγιο Φως. Για άκου όμως που γύρω σου κάποιοι λένε «μα δεν θα πάει κανείς επιτέλους;”. Και μετά τι βλέπεις; Παντού μικρά φωτάκια. Γιατί πήγε κάποιος (ίσως να πήγες και εσύ) να το φέρει. Και πια για όσο θέλει ο καθένας το κρατάει. Δικό του θέμα. Όχι δικό σου. Εσύ θες να το πας μέχρι το σπίτι σου. Άσε τον άλλον να το κάνει αναπτήρα. Δικό του θέμα. Δικό σου αν έρθει να σου ζητήσει μετά από σένα φως. Αν στο σβήσει εσύ φταις. Δεν το προστάτεψες όσο έπρεπε. Θα μπορούσες να αρνηθείς. Μπορείς όμως και να το προσφέρεις με ηρεμία και να μην σου σβήσει. Εσύ επιλέγεις.
Αλίμονο αν όλοι κάναμε ότι κάνουν ή λένε όλοι. Έχει μπόλικους εκεί έξω. Μην ανησυχείς. Από leaders και followers όσους αντέχει η φαντασία σου. Δικαστές πάσης φύσεως. Κριτικούς. Φιλόσοφους και θεματοφύλακες πάσης Ηθικής. Έτσι ήταν πάντα. Απλά τώρα αυτό λειτούργησε πιο μαζικά ένεκα αυτής της οθονίτσας μπροστά σου. Η φιλοσοφία του καφενείου σε ψηφιακή αναβάθμιση. Το κακό είναι ότι λίγοι όντως ξέρουν τη «γλώσσα». Και πολλοί οι θιασώτες του χαλασμένου τηλεφώνου. Αυτού της Οικονομίας. Γιατί για αυτό σου μιλάω από εδώ. Γιατί πας να μιλήσεις μια γλώσσα που δεν ξέρεις. Και όχι τίποτε άλλο, μου βγάζεις και δικές σου θεωρίες. Και επειδή είσαι και φωνακλάς, ο άλλος σε πιστεύει.
Να βρίσεις ,να κράξεις , να αυτοθεωρηθείς ψηφιακός προστάτης των αδυνάτων (αυθυποβολή λέγεται αυτό – να το κοιτάξεις) και μετά να πέφτεις να κοιμάσαι , ήσυχος ότι «ααααα τα είπα , τους τα έχωσα και ξαλάφρωσα». Μπράβο. Τράβα και το καζανάκι τώρα για να έρθει και ο επόμενος να δώσει πόνο.
Ξέρεις τι έλεγα στους φοιτητές μου κάποια στιγμή; Άντε να στο κάνω «δώρο» μπας και σε ..αποφορτίσω λίγο. Το βραδάκι πριν κοιμηθείς , αγκαλίτσα δεν παίρνεις τον καλό σου , την καλή σου , το bazookas σου, το γατί ή τον σκύλο σου. Πρώτα αγκαλίτσα παίρνεις το ΑΦΜ σου. Κοινώς το πώς ΕΣΥ το έχεις δουλέψει μέχρι την ώρα που θα κοιμηθείς. Ότι και αν έχεις κάνει , να ξέρεις πια ότι φαίνεται. Οπότε - αν θες βέβαια το κρατάς και αυτό – πρόσεχε τι μου λες και με τι στόμφο μου το πουλάς.
«Μα εδώ τα έχουν κάνει ..κοτέτσι πια» (Είδες πως αλλάζει; Κάνεις την οργή ενέργεια, σκέψη. Και μπαίνεις στην εικόνα του κότες παντού , πούπουλα ,τρώνε ότι πετάξεις, τα αμολάνε όπου να’ναι και βρωμάει από χιλιόμετρο- έτσι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ οι Οίκοι Ανοχής – οκ τώρα; ).
Για να ανάβουμε λοιπόν σιγά σιγά καμιά «λάμπα». Να δούμε καταρχήν πως καθαρίζεται το κοτέτσι. Εμείς. Όχι Αυτοί. Έτσι και αλλιώς «κότες» δεν αποκαλούμε ένας.. μάγκας τον άλλο; Πολύ ωραία. Πιάσε λοιπόν το αυγό που έκανε η κότα (και το ανάποδο) και κούρεψε το. Κοινώς άσε τις θεωρίες του Σύμπαντος και τις φιλοσοφίες τις ατέρμονες. Θες να «μιλήσεις» όντως αυτή τη «γλώσσα»; Μάθε να ακούς. Και κυρίως να φιλτράρεις. Τα Π Α Ν Τ Α.
Κανένα φως δεν ανάβει με θόρυβο. Εκτός και αν είναι φωτοβολίδα. Ή Πυροτέχνημα. Και από αυτά νομίζω ότι έμαθες πια να τα διακρίνεις. Και άσε τα μπουκάλια ήσυχα. Έτσι και αλλιώς σε περιμένουν να αντιδράσεις έτσι. Ε , για βγες πια με μια αρμαθιά λογικών επιχειρημάτων. Υποστήριξέ το με ωριμότητα και καθαρή σαφήνεια. Με επιμονή αλλά και ήρεμα. Ανέπνεε καταρχήν. Βάλε και το Α.Λ.Α.Π, λίγο να δουλέψει. Που ξέρεις; Μπορεί δίπλα σου να δεις να ανάβουν και άλλα «φώτα».