Έπεσε στην αντίληψη μου post εστιατορίου το οποίο είχε δεχθεί πρόταση από influencer να φάει δωρεάν και να ανεβάσει στον προσωπικό του λογαριασμό τις φωτογραφίες των φαγητών τις οποίες θα έβγαζε ο φωτογράφος που θα είχε μαζί.
Επειδή τυχαίνει να διαχειριζόμαστε social media λογαριασμούς ξενοδοχείων, προϊόντων και εστιατορίων, έχω λάβει και εγώ παρόμοιες προτάσεις. Η τελευταία, ήταν από κοπέλα με 20.000 followers η οποία ζητούσε δωρεάν διαμονή, σε αντάλλαγμα φωτογράφιση στον συγκεκριμένο χώρο. Καθώς άργησα να της απαντήσω δύο μέρες αναζητώντας έξτρα πληροφορίες για αυτήν και όχι μόνο τον αριθμό των ακόλουθων, μου έστειλε πάλι μήνυμα όπου ρωτούσε εκνευρισμένη αν τελικά θα μείνει ή δε θα μείνει στο ξενοδοχείο. Αν υπάρχουν αγενείς και τζαμπατζηδες; Αν υπάρχουν παιδιά που με 2-3000 ακόλουθους νομίζουν πως τους χρωστά ο μισός πλανήτης; Φυσικά.
Η αλήθεια είναι όμως κάπου στη μέση. Ο λόγος ίσως που το συγκεκριμένο εστιατόριο στο νησί, δεν δέχτηκε την πρόταση της influencer αδειάζοντας της στο διαδίκτυο, δεν έχει να κάνει με τσιγκουνιά. Έχει να κάνει με το ότι δεν πιστεύει στην δύναμη αυτής της ενέργειας. Έχει να κάνει με το ότι αρνείται να δει πως μια καλή συνεργασία με ένα πρόσωπο που αποκαλείται influencer, μπορεί να του κάνει καλό. Στο ταμείο. Στην εικόνα του. Πριν λοιπόν κάνουμε αντιπρόταση στο κάθε κορίτσι να πληρώσει το φαγητό του και εμείς με τη σειρά μας να δώσουμε ένα πιάτο φαγητό εκεί που υπάρχει ανάγκη, ας σκεφτούμε το γιατί να το κάνει. Και αν στη τελική το κάνει, πάλι το εστιατόριο θα βγει επί της ουσίας κερδισμένο. Η φωτογράφος που συνεργάζομαι πληρώνεται 30 ευρώ να φωτογραφίσει το κάθε πιάτο.
Και το κάνει τόσο επαγγελματικά, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να φέρνει χρήματα πίσω. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων -και αυτό είναι καθαρά προσωπική μου εμμονή- δεν συνεργάζομαι με bloggers/influencers που δεν κόβουν τιμολόγιο. Δεν προτείνω επίσης κανέναν που απλά έχει followers. Ελέγχω τι καλό μπορεί να κάνει στο brand που το συστήνω.
Αλλά το να βαφτίζουμε το κάθε παιδί τζαμπατζή, είναι λίγο επιπόλαιο.
Συχνά προτείνω στους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν αυτό το επάγγελμα (και έχουν δύναμη αξιόπιστη στο διαδίκτυο) να κλείνουν οικονομικές συμφωνίες και όχι συμφωνίες με «αντάλλαγμα». Να ζητούν χρήματα εφόσον γνωρίζουν την αξία τους.
Να είναι ευγενικοί.
Να ξέρουν πού ζητάνε τι.
Να πιάνουν τις αλλαγές της κοινωνίας.
Άλλη συμφωνία κάνεις με έναν όμιλο ξενοδοχείων με global δύναμη και άλλη με ένα μικρό ξενοδοχείο που οι ιδιοκτήτες έφτυσαν αίμα να δημιουργήσουν.
Η εν-συναίσθηση είναι απαραίτητο προσόν σε ότι κάνουμε.
Πριν λοιπόν «αδειάσουμε» στα social όποιον μας ζητάει κάτι διαφημίζοντας το brand μας, ζητάμε νούμερα και στοιχεία.
Υπάρχουν άτομα (έχω γνωρίσει κάποια στο εξωτερικό) όπου όχι μόνο πληρώνονται, αλλά δίνουν δουλειά (δουλειά με λεφτά) σε φωτογράφους, ashion /food stylists, γραμματείς.
Να μάθουμε να ξεχωρίζουμε πριν τα βάλουμε όλα στο ίδιο τσουβάλι.
Η δύναμη των influencers ή των wannabe influencers.
4 August 2020